Изложба карикатура Бојана Јокановића „Сизифова борба за правопис“

od strane | 31. октобра 2019 | 2019, Вијести, СВИ ЧЛАНЦИ

У просторијама Народне библиотеке у току је изложба карикатура Бојана Јокановића, „Сизифова борба за правопис“, која је поклон Културног центра из Теслића, нашој библиотеци и читаоцима, поводом 120 година постојања и рада библиотеке. Изложба је најприје отворена у Градској галерији Теслић, 16. октобра 2019. године, у организацији Културног центра Теслић, а 06. новембра, из просторија Народне библиотеке,  сели се у Основну школу „Вук Стефановић Караџић“, поводом крсне славе школе.

Аутор карикатура је теолог и професор православне вјеронауке у неколико школа у Добоју. Поред карикатура, Бојан Јокановић ради разне врсте илустрација, дизајнира маскоте, а бави се и музиком – поред гитаре свира и хавајски инструмент укелеле и оријентални инструмент баглама. Највише је познат по карикатурама  и илустрацијама на тему правописа, али и лијепог понашања, занимљивих догађаја, као и по критичким карикатурама из свакодневног живота.

Идеје представљене на карикатурама и илустрацијама, о сизифовском послу исправљања правописних грешака, према сопственим ријечима, овај свестрани млади умјетник, вјероучитељ, примјењује и у свом раду са ученицима: „Дјеца у школи су одушевљена идејама, тако да и сами измишљају карикатуре, такмиче се у знању и цртању, те на тај начин заједно његујемо и учимо свој српски језик и правопис. С обзиром на чињеницу да је немали број просвјетних радника почео користити моје радове као илустрацију – мислим да се ова идеја показала као изузетно корисна…“

Карикатуре и илустрације Бојана Јокановића стигле су у све крајеве свијета, а изложбом „Сизифова борба за правопис“, Народна библиотека „Данило Киш“ се, захваљујући сарадњи са Културним центром из Теслића,  придружује „борби“ за српско писмо, српски језик и правопис, коју је својим радовима подстакао Бојан Јокановић.