Промоција књига Марка Шелића Марчела

od strane | 16. августа 2019 | 2019, Вијести, СВИ ЧЛАНЦИ

Гостовање музичара и писца Марка Шелића Марчела уприличено је у Народној библиотеци „Данило Киш“, 10. јуна 2019. године, што је изазвало велико интересовање, нарочито код наших младих читалаца и суграђана. Дружење са Марчелом протекло је у опуштеној атмосфери, непосредног разговора о књижевним, музичким, али и другим темама које су актуелне и које заокупљају младе, а тичу се њиховог статуса у дрштву данас и могућностима афирмације. Говорећи о личном приступу образовању, стварању, изграђивању ставова и вриједности, реаговању на друштвене прилике, Марко Шелић је, на опште задовољство младе публике, која је била и најбројнија, указао, да,  радом на себи и изграђивањем своје личности, свака наизглед непремостива препрека у остваривању својих идеја, може да се савлада.

То потврђује и његова биографија, која може да буде примјер и узор сваком младом човјеку који тражи свој пут, а која осликава  рад Марка Шелића Марчела на многим пољима умјетничког изражавања – објављени албуми, колумне, есеји, пјесме, романи, ангажовање на телевизији, у позоришту. Објавио је студијске албуме De facto (2003), Puzzle shock! (2005), Tрећа страна медаље (2008) и Деца и сунце (2010). За текстове својих пјесама награђен је наградом ТВ Метрополис, за најбољи текст, и наградом Даворин за 2006. и 2009. годину, за најбољи урбани/рок албум. Његов спот Позериште први је српски спот уврштен у World chart expres, европског MTV-a. Објављени су му романи Заједно сами, Малтерего, књига прва: Рубикова коцка, Малтерего, књига друга: Хигијена несећања, збирка текстова О људима, псима и мишима. Књига Напет шоу обједињује пети студијски албум и збирку колумнистичко-есејистичких текстова које је објављивао у Политици и часопису Хупер, гдје је водио и рубрику о стриповима. 2009. године добио је Награду за најбољег стрип есејисту на Десетој смотри младих стрип аутора Балкана. Марко Шелић завршио је Филолошки факултет у Београду, смјер српски језик и књижевност. 

Факултет педагошких наука у Крагујевцу додијелио је Марку Шелићу Марчелу почасну диплому Magister Humanitas, за педагошко дјеловање и посебан допринос развоју културе младих, а у оправданост овог признања увјерили су се и млади Теслићани, посјетиоци књижевне вечери посвећене Марчелу.