У оквиру манифестације „Дани краља Драгутина у Теслићу“, Народна библиотека организује промоцију књиге „Мученици из Влајића – сведочанство о једном заборављеном злочину“, наше младе суграђанке, Милице Мишић.

Књига „Мученици из Влајића“ је теоријски дио мастер рада Милице Мишић, који је одбрањен на Високој школи Српске православне цркве за уметност и консервацију у Београду. Сликарски дио мастер рада под називом „Мученици из Влајића – истраживање ликова новомученика у сликарским и историјским оквирима“, представља иконографски приказ влајићких страдалника. Књигом, „Мученици из Влајића – сведочанство о једном заборављеном злочину“ Милица Мишић, се уврстила у широк круг српских стваралаца и истраживача, који својим радом настоје да оживе запостављене и заборављене догађаје из наше историје, да  те догађаје ставе у контекст историјских збивања које им заиста припада, по принципу истинитости, вјеродостојности и аргументованости, а не по идеолошким, политичким или  другим  неадекватним мјерилима и критеријумима.

Милица Мишић рођена је у Теслићу, 1991. године. Основну и средњу економску школу завршила је у Теслићу. Академију и мастер студије завршила је на Високој школи Српске православне цркве за уметност и консервацију у Београду. Током школовања излагала је на бројним групним изложбама:

  • Међународна изложба икона у контексту 21. вијека, Музеј Херцеговине, Требиње, 2016. године
  • Пето међународно бијенале црквене уметности у Бугарској, 2017.
  • Прво бијенале савремене црквене уметности у Београду, 2018.
  • Изложба икона у Шапцу, 2017. и 2018.
  • Изложба икона у Културном центру Раковица, 2018.

У родном граду Милица Мишић је имала прву самосталну изложбу, 2018. године, учествовала је на изложби златовеза у Манаковој кући у Београду 2015. године, илустровала је стрип за дјецу Свети Прохор Пчињски, била је кустос на изложби Јоргоса Кордиса, „Светлост од светлости“, која је одржана у Конаку кнегиње Љубице, 2018., а током школовања учествовала је у неколико радионица за дјецу у оквиру манифестација Спортско собрање Света Србија на Ади Циганлији, на Витез фесту и др. Милица тренутно живи и ради у Београду.

Књига „Мученици из Влајића“ објављена је са благословом његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског, господина Фотија, у издавачкој кући епархије зворничко-тузланске „Синај“. Господин Фотије написао је и предговор за ову Миличину књигу, у коме је између осталог написао :„Посебну групу наших издања, у оквиру издавачке куће „Синај“, чиниће мартириологији –  књиге које свједоче о мучеништву и страдању нашег народа… Драги читаоци, књига која је пред вама “Мученици из Влаjића“ (код Теслића) ауторке Милице Мишић, спада у мартириологион, јер описује једно од новијих страдања нашег народа. Овакве књиге је тешко читати, јер су потресне, али су истовремено веома корисне. Оне чувају од заборава и позивају нас на молитву за све страдалнике и покој њихових душа. Са светима упокој Христе душе пострадалих слуга твојих у Влајићима и даруј им вјечни покој.“

Промоција књиге Милице Мишић – „Влајићки мученици“, одржаће се 18. новембра 2019. године, у сали биоскопа у Теслићу, са почетком у 18 часова.

.